Zima je dlouhá a rybářský půst nepředstavitelně krutý… Před rokem jsme uspořádali 1. Sraz Kapří Pohody 2006 s cílem zkrátit si dlouhé čekání na první jarní rybačku pokecem s přáteli, a to ať už o plánech na nadcházející sezónu nebo o novinkách či zkušenostech s tím či oním náčiním. Podařilo se, a tak nebyl důvod neudělat z toho tradici… Základní kámen byl položen…

Je poslední únorová sobota 25.02.2006 a právě dnes se koná 2. sraz Kapří Pohody. Neoficiální část začala vlastně již v 8:00 – od této doby si účastníci srazu měli možnost nakoupit s 15% slevou v prodejně JSA a v prodejně Tomi-Korda se slevou 10%… Určitě příjemné zpestření, kterého poměrně dost lidí využilo – přeci jen každá kačka je dobrá…
Je 12:00 a teprve teď to vše skutečně začíná. Všech více než 60 účastníků je již na místě konání – tentokrát jsme zvolili velice příjemnou hospůdku “Na Kovárně” v Praze – Holešovicích. Nejprve si objednáváme něco k pití a také k jídlu, aby se nám lépe debatovalo… Letos jsme náš sraz pojali trochu jinak – nebude žádné promítání videa ani žádné přednášky. Naší čestní hosté budou pouze odpovídat na otázky ostatních zúčastněných… Pouhá diskuze – nic víc, nic míň… Po každé “palbě otázek” bude následovat pauza, ve které si kuřáci budou moci zajít na své cigárko (po dobu konání akce byl vyhlášen zákaz kouření).
A začínáme – prvním dotazovaným je…
Dušan Mikerásek (www.carpion.com)
Vlastník firmy Carpion, která se zabývá stavbou a opravou rybářských prutů. Spousta lidí má sice dobrý přehled o značkách prutů, které se vyskytují na trhu, ale je jen velice málo lidí, kteří vůbec tuší, jak takový prut vlastně vzniká… A co jsme se vlastně dozvěděli?

– jak probíhá strojení prutu od blanku až po finální úpravu

– proč nikdy nepoužívat vteřinové lepidlo – dochází k nevratnému poškození blanku

– proč repasovat staré pruty – cena kompletního repasu je 1.800,- Kč, což je výborná cena! Doporučuje se dělat až po skončení rybářské sezóny, protože tato renovace trvá zpravidla 3-5 týdnů a nelze ji nijak urychlit, aniž by došlo ke ztrátám na kvalitě.

– kolíčkové spoje nebo přesah – přesah je zpravidla vždy dobrý, u kolíčků záleží na tloušťce stěny samotného blanku a tloušťce stěny kolíčku – bohužel mnoho firem se zabývá spíše estetickou stránku věci než kvalitou.

rozmístění oček se dělá tzv. “zátěžovou zkouškou” – není tedy pravda, že více oček zlepší vlastnosti prutu.

– házecí versus zdolávací pruty – kompromis neexistuje!

– čištění prutu – doporučuje se 2 x ročně – nejprve odmastit Jarem a pak přetřít hadříkem s přípravkem Pronto na nábytek. Spojky v žádném případě nemazat!

– celoživotní záruka je trik na zákazníky – nebrat!

– blanky nestárnou (UV záření), dochází pouze k únavě materiálu používáním.

– navijáky – pouze Daiwy a Shimana (vyšší třída) nepotřebují téměř žádnou údržbu.

– na kaprařinu jsou vhodné navijáky s nízkým převodem.

Doufám, že jsem nezapomněl na nic podstatného… Co se týká informativní hodnoty, mohu za sebe jednoznačně říci, že se jednalo o absolutní špičku celého večera…

Pauza č.1 – prohlídka prutů D.Mikeráska – ke zkoumání byly pruty značky Carpion a repasovaný Novell Carp od Ultimate. Precizní prácička – klobouk dolů. Už teď vím, že své příští pruty si nekoupím v obchodě, ale nechám si je udělat na míru (Míru).

Pustil – Robert Sklenář ( www.pustil.cz )
Zakladatel a vlastník firmy Pustil – strategie jeho podnikání je následující – špičkové suroviny za nízké ceny. Výrobky této firmy nenajdete v žádném obchodě – je to pouze zasilatelská firma.
Po krátkém představení firmy následovala diskuse, která se týkala především dotazů na konkrétní výrobky. Mě osobně velice zaujaly CSL pelety a rybí pelety velikosti cca. 20 mm s dírou. Tyto pelety se vyrábí lisováním za velmi vysokého tlaku, přičemž je použito pouze mizivé procento pojiva – zbytek je CSL moučka nebo vysoce rozpustná rybí moučka…Očuchal jsem, ochutnal jsem a teď už se jen těším, až je budu mít možnost vyzkoušet v praxi – první dojem je každopádně suprový…
Pauza č.2 – očuchávka s ochutnávkou Pustilových surovin, prohlídka věcí, které přinesl Carlos (pruty, futrály, pípáky, stojany…)
Martin Maťák ( www.mrk.cz )
Zástupce informačního media – Mrku. Bohužel vyvrátil mé podezření, že nikdy nespí:. Po práci tráví na Mrku pouze 10 hodin denně:. I když bylo na Martinovi vidět, že je dost nervózní (seděl na židli s rukama na kolenou jako malej školáček :), zvládl svou dnešní roli vskutku bravurně. Debata se točila, jak jinak, kolem Mrku – přátelství versus nepřátelství, mazat či nemazat příspěvky, rozdíl mezi plkárnou a bulvárem. Mimochodem, až Vám někdo někdy řekne: “Jdi do bulváru”, tak tím myslí “Jdi do p….e” :). Pozor na hlášku “Pojď do bulváru” 🙂
Pauza č.3 – stále se očuchává Pustil, na scénu se chystá Jirka Drahorád
Jirka Drahorád (tomas-carpio )
Rybář a obchodník s rybářským vybavením. Spousta z nás jezdí na více či méně “nucenou dovolenou” k moři do Chorvatska. Jelikož i Jirka tam již dlouho jezdí, začal pídit po revírech, kde se dají lovit i kapři – a našel a ne jeden… Určitě je do dobrá inspirace pro ty, kteří zkrátka k tomu moři musí jet… Další část pokecu byla o rybářském cajku a o cajku, který sem Jirka buď už dováží nebo začne dovážet (Fox, Nash, JRC…). Hovořilo se i o výrobcích od Hutchinsona, ale celou transakci údajně překazil jeden dopis z Čechů. Kdopak ho asi poslal??? A cíle Jirky Drahoráda do budoucna? Méně obchodovat a více chytat ryby!
Pauza č.4 – přesun na čerstvý vzduch k autu J. Drahoráda – předváděčka prutů (Fox, Century), bižuterie (Fox, Nash, Drennan, GLT….) a prutů od Carlose (Spro, Chub)
Carp Devil Baits – Lojza Fiala (www.carpdevil.cz )
“Dejte kaprům to, co chtějí” – boilies, pelety, sypké a tekuté přísady atd. Lojza je chlapík, který vyrábí své boilies “tak trochu jinak” – zřejmě jako jediný výrobce u nás používá místo klasických vajec vejce sušená. Výhodou této suroviny je to, že kuličku neuzavře, tak jak je to běžné při použití klasických vajec – atraktanty tak mohou rychleji začít působit. Další jeho specialitkou je používání přirozených surovin – boilies sýr skutečně obsahuje romadúr, v boilies játra jsou rozmixovaná hovězí játra, atd… Debatovalo se právě o použití sušených vajec, o novinkách na novou sezónu (domácí CSL, Mega flash – fermentovaná mléčná kukuřice), o rozdílu mezi řadou “Hobby line” (atraktivní, na rychlé chytání) a “Profi line” (na dlouhodobé chytání) o použití a dávkování jater, o výrobě pelet, o Lojzových zkušenostech z lovu kaprů na Radutě, Mušově a Velkých Bílovicích. Příště budeme asi muset Lojzovi pořídit mikrofon – v zadních řadách ho bylo prý málo slyšet:)
Pauza č.5 – očuchávka s ochutnávkou výrobků Carp Devil Baits
Slavo Pavle ( www.rrr.sk )
Šéfredaktor časopisu a televizního pořadu Ryby Rybky Rybičky, hlavní pořadatel Kaprařského maratonu na Liptovské Maře. Velice slušný člověk, který nezapomněl pozdravit každou slečnu, která prošla kolem:). Vše se samozřejmě točilo kolem tolik diskutovaného maratonu na Liptovské Maře. Slavo hned v úvodu sdělil veškerá pravidla a organizační záležitosti a debata mohla začít. Přiznám se, že se mi nelíbilo pravidlo, že se nebudou losovat místa, ale pochopil jsem proč… Bude-li na vodě 2160 ha lovit 100 týmů, přičemž každý ze tří sektorů má cca. 12 km, je-li část revíru přístupná pouze za použití člunu a vzhledem k pestré, členité struktuře dna přehrady chápu, že rádoby spravedlivý systém losování pozbývá smyslu… Navíc mám volbu – buď respektovat daná pravidla nebo se zkrátka neúčastnit. Myslím, že odpor všech odpůrců definitivně zlomit velice rozumný a srozumitelný projev ostříleného rybáře Oldy staršího.
Pauza č.6 – očuchávka s ochutnávkou výrobků Carp Devil Baits a Mikbaits. Únik smradu z lahvičky Crab od Mika…Dívčina, která procházela k toaletám to komentovala slovy “Fuj, tady to smrdí” – asi nemá doma boiliesáka :).
Mikbaits – Michal Kučera ( www.mikbaits.cz )
Boilies, suroviny, pelety, tekuté potravy atd. Michal si stále stěžoval, že si už dlouho nikde nedal pivko, protože vždy řídil… To byl důvod, proč jsme mu zařídili přívoz a odvoz a cíleně ho zařadili až na úplný závěr programu:). Kolik jich bylo Michale – dvanáct nebo čtrnáct?:-) Michal má dar řeči, a to i ve stavu “uvolněné nálady”. Statečně přeskočil představení své firmy a rovnou se vrhl na otázky, kterými ho neúnavně zásoboval především Michal Kindl. Svého okamžiku se dočkal i Jarda Dufek se svou oblíbenou otázkou:”Jaký máš osobák ze svazovky”? Odpověď ho zřejmě natolik uspokojila, že neodešel:). A o čem se debatovalo? Chytání na Jizeře, rozdíl esence a ultra-esence a představení novinek pro sezónu 2006. Asi největší novinkou bude uvedení ucelené řady “Japonský korýš”, což jsou vlastně fermentovaní korýši – boilies, pelety, chytací pelety, extrakt, tekutá potrava, esence, aminokomplet a cihla (bloček). Vzhledem k nebezpečnosti, budou prý součástí balení i ochranné rukavice a kolíček na nos:).
Nejhorší část programu- vrchní nám to všem spočítal:)
Je kolem 21:00 a oficiální program je již zcela vyčerpán. Za sebe mohu říci, že jsem byl průběhem a atmosférou velice spokojen. Hodnocení úspěšnosti celé akce však zcela nechávám na více než 60 účastnících celého srazu, nicméně věřím, že pozitivní dojmy převáží nad těmi negativními…
Závěrem je rozhodně vhodné poděkovat. Děkuji p. Antošovi, který poskytl účastníkům srazu KP slevu ve výši 15% v prodejně JSA, dále pak Ottarovi, který vyjednal 10% slevu v prodejně Tomi-Korda. Zvláštní díky patří našim čestným hostům za vyčerpávající odpovědi a v neposlední řadě i všem zúčastněným za vytvoření skvělé pohodové atmosféry.
Za celou Kapří pohodu přeje hodně úspěchů,
Miras

Sdílejte
Předchozí článekSraz Kapří pohoda 2005
Další článekSraz Kapří pohoda 2007
mm
Fotograf, pisálek, neúnavný entuziastik, komunikátor… Neustále se snažím posouvat své (i společné) hranice, v rámci možností, co možná nejdál :)

BEZ KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ